Definitionen av essä

Definitionen av essä

Enligt Wikipedia är en essä  ”numera företrädesvis faktabaserad, personligt hållen sakprosa. Det kan handla om en uppsats, vilken med ett lättfattligt språk och med anknytning till en given händelse eller till en viktig litterär företeelse behandlar någon dagsaktuell fråga”.

Senaste månaden har jag läst två essäer. Människan är ett känsligt djur av Rafael Donner och Östern av Andrzej Stasiuk. Rafael Donner utgår i sin essä från ett antal ord, bl a: Styrka, Svaghet, Bitterhet, Oro, Egoism. Utifrån dem spinner han funderingar, minnen, associationer utifrån sin 27-åriga horisont. Det stycke som fastnar kvar hos mig finns under ordet Bitterhet: ”Framtiden är bortom all kontroll och för många är samtiden bortom all kontroll. Globaliseringen har förorsakat mycket gott, men har också i väst lett till ett domografiskt uppsving av bittra och rädda människor som tvingas leva och överleva i en värld de inte längre känner igen, med verktyg och färdigheter ingen längre behöver, med värderingar som inte längre har plats.” (sid 115). En bok att diskutera med en ungdom!

Andrzej Stasiuk är betydligt med driven. (Inte så konstigt han är 30 år äldre). Därför djupare personligt intressant att läsa. För mig tog den tid. Inget jag kunde skumma över, utan fick smälta i små portioner. Andrzej är uppvuxen i det kommunistiskt styrda Polen och han djupdyker i försök att förstå vad detta Östern som svävat över hans liv innebär. Hans associationer vindlar från berättelser från mor- och farföräldrar, egna resor långt bort, Mongoliet, Kina – långt från all ära och redlighet, barndomsminnen. Allt för att söka sina känslor kring att vara polack. Mycket fascinerande är alla hans beskrivningar av lukter och dofter. En mening får avsluta inlägget: ”Jag ser det förflutna tydligare än nutiden. Det som finns får inte sin mening förrän det har blivit förflutet. (233-234). Absolut läsvärd. Ingen rak berättelse eller historia.