Läskommitigång igen!

Läskommitigång igen!

Efter sju sorger och åtta bedrövelser så har jag nu fått ordning på två av mina tre par glasögon. Dvs jag kan med glädje läsa igen. Då tog influensa och feber musten ur mig, men nu så – jäklar anamma!.

Först ut var Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk som handlar om Beata. Hon har som egenföretagare försörjt sig och sina barn i alla år. Så blir hon långvarigt sjuk och inkassokvarnen mal sakta men säkert. Hon tvingas gå till de sociala myndigheterna, blir  förnedrad och svälter. Ett skakande dokument över det grovmaskiga nät som egenföretagare i Sverige lätt ramlar igenom.

Sen läste jag I en skog av sumak av Klas Östergren.  Året är 1970 i Stockholm. Kenneth umgås under några sommarveckor med ett syskonpar som bor ensamma i en avsides villa i fina Västerort. De röker på och Kenneth funderar över livet och flickorna. Allt med sedvanlig Klas Östergrens grabbdistans som jag stör mig kopiöst på.

Och nu senast Medaljonger av Zofia Nalkowska. Det är en samling på 8 korta noveller där Nalkowska gjort litteratur av en del av det arbete hon utförde  direkt efter krigsslutet för Kommission för utredningen av Tysklands brott i Polen. Naknare, smärtsammare och mer konkret närgångna än dessa noveller har jag inte hittat någon annanstans.  Mycket läsvärd!

Människor gav andra människor detta öde