Två böcker om kändisar

Två böcker om kändisar.

Den första är Tidens larmen roman om Dimitrij Dmitrijevitj – Sjostakovitj, tonsättaren. Det är en till omfånget liten roman, men skarp och smärtsam om att leva och överleva i en diktatur.  Först synade makten mitt mod, sedan synade de min feghet, och kanske var det det faktum att de lät mig leva som gjorde att jag dog. Vem skulle orka ha det förhållandet till staten och landet man lever i. Mycket läsvärd.

Den andra är Familjen Mann av Tilmann Lahme. I denna biografi har Tilmann Lahme följt familjen Mann från 1922, då de två äldsta barnen är i tonåren och ger föräldrarna (nåja, främst modern) mycket bekymmer tills de alla är borta. Genom katastrofer, framgångar, flykt och emigration, äktenskap och understöd, tills de alla är döda. När jag läst Familjen Mann förstår jag verkligen var han fick alla uppslag till sina romaner. Förutom Buddenbrooks som lär vara hans ursprung och barndomshem. Jag tyckte Familjen Mann var intressant från första till sista sidan. Buddenbrooks och Klaus Manns självbiografi står nu på läslistan.