Lissabon – Fernando Pessoas hemstad

Lissabon – Fernando Pessoas hemstad

Inför en vistelse i Lissabon, Fernando Pessoas hemstad, läste jag Djävulens timma och En stoikers fostran, 2 noveller som gav mig en känsla för vem Pessoa kan ha varit. En grubblande, narcissistisk och rätt förkrympt och tvångsmässig människa. Helt fångad i sig själv och det han skrev. Statyn över Pessoa är så mitt i prick en staty kan bli.  Lissabon av idag däremot är en vänlig, gyttrig, välmående och än så länge genuin och pittoresk huvudstad. EU har säkert betytt mycket. Vi mötte inte mycket av det tunga, depressiva, mörka jag känt hos portugiska författare som Pessoa och José Saramago tidigare.

Vi var där några soliga sommardagar i oktober, lyssnade på fado och musik ifrån Cap Verde, åt gott och mötte många unga vänliga, engelsktalande människor.

SparaSpara