Tankar kring samtal 15 i Bokcirkeln – Merkel och Plejel

Tankar kring samtal 15 i Bokcirkeln – Merkel och Plejel

Till detta tillfälle läste vi Angela Merkel av Stefan Kornelius och Doften av en man av Agneta Plejel.

Vi började med den utmärkta biografin över Angela Merkel. Stefan Kornelius har följt henne sedan 1989 och skrivit en respekt- och kärleksfull bok. Han har beskrivit hennes uppväxt och liv i Östtyskland tills muren föll och sedan följt henne vidare in i politiken till nutid. Han har beskrivit styrkor och tillkortakommande, hennes oerhörda noggrannhet, att alltid vara påläst, leva sina egna värderingar och genom kompromisser och uthållighet nå sina mål. Hur hon, som kärnfysiker, efter Fukushima fattade beslutet att Tyskland skulle avveckla kärnkraften. Hur hon vacklade i flykting”invasionen” – Wir schaffen das – Vi fixar det!. Intressant var också hennes starka integritet och förmåga att skilja på sak och person. En människa i vår tid att beundra.

Så kom vi då till Doften av en man av Agneta Plejel och undrade samfällt om detta var en biografi eller en roman?? På framsidan står det att det är en biografi – hon har skrivit den själv – och Varför? undrade vi. Att som eftermäle tala om att man ingenting fattade, men gick i säng med eller skapade relation med ”den som ville” (så kändes det till slut) är ett pinsamt och purilt porträtt. En av oss, som kom som generationen efter Plejel, Moberg och övriga på barrikaderna, kände sig lurad. Så de hade bara klättrat via att häfta sig vid män, fastän de sa att kvinnor skulle vara fria, inte föda barn, inte gå med på underdåniga relationer, utan ha makten själva som feminister.  Pinsamt, Agneta Plejel, var vi alla överens om.