Germanernas spännande historia

Germanernas spännande historia

Germanernas historia har mycket att göra med vad som har hänt i vårt land och i hela norra Europa under de senaste två tusen åren. Vilka var de och var fanns de? Vad vet vi om deras språk (de var ungefär 50 olika stammar) och både engelska, svenska, tyska och franska härstammar från dem.  Men finns de själva kvar? Hur hittar man spår efter folk som inte hade något skriftspråk? Och varför finns det så många runstenar i Sverige? Tore Jansson har skrivit en mycket underhållande och lättfattlig bok om de tidigaste folken i Europa, deras konfrontationer med romarna, utvecklingen när sedan Romarriket kollapsat, merovinger och galler, franker och saxare.  För min del band han ihop de mycket tidiga folken som kom från Kaspiska och Svarta Haven och medeltidens historia.

Tore Jansson är en svensk lingvist och professor emeritus. Dessutom har han en skön, lite betraktande humor.

Absolut läsvärd!