Påminnelser – Samtal 13 i Bokcirkeln

Påminnelser, Madeleine Gustafsson – Samtal 13 i Bokcirkeln

Den här gången blir ”samtalet” en kort summering då en av oss fick förhinder och nästa gång vi ses är inte förrän i september (ett oändligt sommarlov bort).

Påminnelser är en summering, ett personligt urval ur ett långt, rikt arbetsliv som översättare, recensent och tolkare av litteratur.

Madeleine öppnar dörrar till poesin. Hon visar hjälpsamt hur hon hittat in i den kreativa processen att försöka förstå en poet eller en författare. Hon inspirerar och får oss att finna nya extraordinära läsupplevelser, som t ex Ormboet av François Mauriac. Med njutning bläddrade vi  dessutom i Eva Mannerheim Sparres  Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga. Hon är förresten lillasyster till Gustav Mannerheim, Finlands store Marsk. Receptet som kittlade Karin att ta ett fjärrlån på boken var –  Svartvinbärsdricka från Willnäs. ”… Efter 8 dagar kan man pröva den först buteljen. Drickat, som doftar av sommar och svarta vinbär, skall skumma och vara solskensfärgat som champagne.”

Vi enades om att Påminnelser är en ypperlig guide för att hitta till mycket läsvärd litteratur. Som även Husmoderns död och andra texter. Och att det kanske är dessa två vi ska utgå ifrån när vi väljer ut vad vi ska läsa härnäst.

Vi enades också om att prata vidare om Anton Tjechovs Körsbärsträdgården när vi ses alla tre nästa gång.