Ny härlig bok av Enrique Vila-Matas

Ny härlig bok av Enrique Vila-Matas

Enrique Vila-Matas är en av mina absoluta favoritförfattare. Han är besvärlig att läsa. Han vill att du ska vara bevandrad i litteraturen och hänga med i hans associationer. Följer du med, googlar de författare och konstnärer han hänvisar till får du tips på andra läsvärda böcker, tänkvärda citat och roliga anekdoter att berätta.

Utan logik i Kassel handlar om en ”avantgardistisk” katalansk författare som får en inbjudan att delta i Documenta (12) i Kassel. Han ska vara sitt eget konstverk Writer in residenceHan tackar ja och åker så till Kassel där han tar del av de installationer som utgör Documenta, Funderar, känner, våndas och häpnar över den ”avantgardistiska” konsten, installationerna. Han ska hålla ett föredrag utan åhörare, trasslar in sig kulturellt med tyskorna som är hans ledsagare och har en både besvärlig, ångestfylld och underhållande tid i Kassel.

Alla installationer och konstverk han skriver om fanns i verkligheten så det blev en dimension extra att se dem på bild eller video. Jag har inte alltid så lätt att ta till mig installationer, men minns en på Wanås för ett antal år sedan där högtalare utplacerade i skogen ropade ”mamma” med olika röster, en del rädda och ängsliga, någon glad. I början trodde jag det var ett barn som gått vilse (vilken rädsla det skapade i mig) – fortfarande kan jag känna den starka känslan jag fick.