En magisk stund

En magisk stund

I Stockholm satt jag nyligen på Kungliga Biblioteket och fick bläddra i en bok om insekter och fjärilar som jag vet att Clas Bjerkander, vetenskapsman, botanist och entomolog, fick som gåva i hela sitt omfång, 8 volymer, av Vetenskapsakademin år 1781. Bjerkander var själv ledamot av akademin och fick verket för sina insatser i forskningen kring skadeinsekter på grödor samt för att han identifierat 254 nya insekter i Sverige. Verket skrevs av Charles De Geer mellan 1752-1778, Memoires pour servir l’histoire des Insectes och är på över 1000 sidor. På pärmens framsida det svenska riksvapnet i guld och De Geers porträtt invid titelsidan.

Och allt detta för att jag i julklapp av Magnus fick den underbara boken – Då var allt levande och lustigt. Stort, varmt tack, Magnus.En bok om Clas Bjerkander, Linnélärjunge, präst och naturforskare skriven av Kerstin Ekman. Jag strövade med honom på markerna på Kinnekulle, imponerades av hans noggrannhet i observationerna och anteckningarna han gjorde under hela sitt vuxna liv, svalt med honom som fattig student i Uppsala. Gladdes med honom när han gifte sig. Sörjde med honom som inte fick några barn. Kerstin Ekman skrev fram honom hur historien. Sidan med fjärilarna är ur Carl Cleckrs bok om fjärilar som gavs ut 1759.  ”Linné var så förtjust i hans handkolorerade och noggrant tecknade bilder att han skrev att arbetet var ”så vackert  att det giör godt neder i tåerne”.” Det var drottning Lovisa Ulrika som gav honom medel att ge ut fjärilsboken. Då var allt levande och lustigt rekommenderas varmt om man är en naturmänniska.