2016 års sist lästa bok – Mammutens återkomst

2016 års sist lästa bok – Mammutens återkomst

Det är härligt när man hittar trevligt skrivna, lättlästa och samtidigt seriösa fackböcker. Torill Kornfeldt skriver med ett leende på läpparna, förvånad, skeptisk, entusiastisk, tveksam samtidigt som hon som vetenskapsjournalist seriöst redovisar de forskares projekt som hon besöker. Och det är jorden runt. Ibland handlar det om mammutforskare, ibland om forskare som försöker rädda fortfarande levande men utrotningshotade arter, ibland även om växter. Hon tar också upp baksidan av globaliseringen, arter som hamnar där de inte ska vara, växter som kommer till nya kontinenter med virus som de inhemska inte är resistenta mot osv.

En sak kan jag avslöja – Du behöver inte vara orolig för att Jurassic Park ska återuppstå. DNA kräver levande celler och de hittar inte forskarna i djur som levde för mer än 700 000 år sedan. (Vilket är nog så imponerande).

Kommer det framdundrande en mammuthjord en gång, så är det inte mammutar, det är look-alikes! Nu berättar jag inte mer.

Mammutens återkomst är klart läsvärd. Mycket trevlig middagsbordskunskap som fastnat.