Peter Stamm med en oroande roman

ta-vagen-framsidaPeter Stamm med en oroande roman

Nu har Peter Stamm skrivit en ny roman, Ta vägen, om hustru och man som egentligen inte känner varandra. Familjen är nyss hemkommen från en semester, de vuxna tar tidningen och var sitt glas vin och sätter sig på bänken i trädgården. När sonen ropar går hustrun in och maken, ja han går helt sonika ut genom grinden och tar vägen. Han går.  Och det tar tid innan hon märker att han är borta. Och jag blir snabbt bekymrad över hennes försvarsmekanismer och han – ja han går och går. Oberoende. Peter Stamm bygger upp en djupt oroande känsla. Till slut är jag riktigt arg på Thomas, som maken heter.  (Vad är du för Peter Pan, så kan man ju inte göra, väser jag).

Precis som i Sju år speglar Peter Stamm ett äktenskap som i min tankevärld ”det blev så”.  Man har aldrig lärt känna varandra, utan är gifta utifrån konvention. Och om du inte vet, eller får veta vad din respektive går och tänker på, då blir livet inte så bra för relationen. I Ta vägen har Peter Stamm verkligen lyckats spegla detta på ett briljant och djupt oroande sätt.

VäggenHur skulle du ha levt vidare, utan att någonsin få en förklaring? Riktigt, riktigt bra. Ger samma ”spooky” känsla som Väggen av Marlen Haushofer.