Det myllrar i Istanbul

PamukDet myllrar i Istanbul

Orhan Pamuk fick Nobelpriset 2006. Aktuella romaner från honom då var Den svarta boken, Snö och Mitt namn är Röd. En främmande känsla utkom 2014 och handlar om en släkt som flyttar in till Istanbul från en fattig trakt. Först flyttar männen. Sen tar de dit sina söner. Så ordnar de äktenskap åt sina döttrar med bröders eller vänners söner. Männen strävar i tuffa, dåligt betalda jobb, eller som kringvandrande gatuförsäljare. Vår huvudperson Mevlut är 13 år när hans far tar honom till Istanbul för att bli ambulerande yoghurt- och bozaförsäljare. Mevlut i sitt liv behöver ingen stegräknare! Han finner sin personliga frihet i att vandra omkring först på dagens för yoghurten och så kvällarna igenom för bozan. Där är han med sina tankar. Och Istanbuls utveckling. Jodå, han gifter sig och får barn. Är med om dödsfall i sin familj och lever ett slitsamt och fattigt liv. Han är inte alltid så förslagen som de övriga männen i släkten och blir lite körd med.

”Hjärtats uppsåt och tungans avsikt”
Även Mevlut har sitt hemliga liv! Och det är samtal – de enda livsexistentiella han har. Och samtal som är grunden för hans tankar och inre monologer på kvällarna och nätterna på de gamla begravningsplatserna.

En främmande känsla är en färgrik inblick i turkiskt liv hos den fattiga landsortsbefolkningen som flyttar in till,  ja ockuperar, det moderna Istanbul. Romanen utspelar sig från 1982 till 2012. I min värld är turkisk kultur väsensskild  från den vi har i norra Europa.

Absolut läsvärd.