Tre juliböcker – Kulturmannen, Butchers crossing & Natten Gryningen Dagen

Tre juliböcker – Kulturmannen, Butchers crossing & Natten Gryningen Dagen

Kulturmannen och andra texterFörst ut är Ebba Witt Brattströms, Kulturmannen och andra texter. För det första är upplägget precis som Sara Danius Husmoderns död och andra texter. Förutom att Ebba bara har ett fokus och det är genus och hur förfärliga män alltid har varit (och är  = Kulturmannen) gentemot kvinnor. Tyvärr blandar hon i sin personliga bitterhet i små nålstick riktade till män för många gånger för att jag ska tycka att boken är professionell.

Nästa bok blev Butchers Crossing av John Williams. Författaren till Stoner. En ung man kommer till en liten håla på prärien, Butchers Crossing, en uppsamlingsplats för jägare och bisonhudar. Han har sökt sig dit för att finna sig själv i den stora vildmarken.  Att tvingas överleva under Butchers crossingvidriga förhållanden blir ju inte riktigt samma sak som att finna sitt sanna jag. Han iakttar och tänker, men håller ständigt distans till sig själv. Och vad betyder det att finna sitt sanna jag? Och vad gör man av livet när man gjort det? Vad ska han göra sedan av sin fria vilja? Så rider han iväg i slutet av romanen. Och det är fina naturskildringar och en fasansfull slakt på bisonoxar i romanen. Det var nog mer så här det var i ”Vilda Västern” än i både cowboy-filmer och i Lilla huset på prärien-serien (av Laura Ingalls Wilders). Böcker jag älskade och läste om många gånger.

Den 2 juli i år (2016) dog Elie Wiesel, en ungersk jude och författare som överlevde koncentrationslägren under 2:a världskriget. En av de sista förstahandsberättarna. Jag hade inte läst hans Natten Gryningen Dagen tidigare. Och det spelar ingen roll hur många romaner, vittnesmål man läser, klumpen i halsen blir en kramp. Natten handlar om deportationen och tiden i arbets- och koncentrationsläger, Gryning om den första tiden efter krigsslutet och Dagen om att försöka leva med de döda och skulden över att vara vid liv. I Gryning och Dagen berättar han om den själsliga, mycket tunga, ok han bär på. Det gör ont att läsa.