Wow vilken roman – Resa i månljus, Antal Szerb

Resa i månljusResa i månljus, Antal Szerb

Resa i månljus, romanen byggd på researchen i Det tredje tornet var för mig okända böcker av en ungersk författare, Antal Szerb. Född 1901 av judiska föräldrar, dör han 1945 i ett av nazisternas läger. En stor sorg för oss läsare. Jag hade gärna läst mer av honom.

Resa i månljus börjar som en bröllopsresa det ungerska paret Mihály och Erzi gör i Italien. För att bli vuxen, har han tidigare haft Erzi som sin älskarinna, ”stjäl” henne från maken, gifter sig med henne och när boken startar tror han att han nu är sorgligt vuxen och ska fixa sitt liv. Men icke så. Hans obearbetade ungdom kommer ifatt honom och får honom att fly både från brud Det tredje tornetoch sig själv. Han kollapsar och romanen handlar om hur han sakta men säkert ser sig själv. Underbart kunnigt skrivet psykologiskt och om religionshistoria, italiensk geografi och mänskliga relationer. En njutning för dig som vill tänka när du läser.

Klar för Guldkorn 2016.