Samtal 7 i Bokcirkeln kring Nora Webster av Colm Tóibín

Nora WebsterSamtal 7 i Bokcirkeln – kring Nora Webster av Colm Tóibín vindlade fram och tillbaka och blir därför en kort text istället för en Pod-sändning.

I korthet handlar boken om Nora Webster, som förlorar sin man mitt i livet och är ensam med 4 barn, 2 pojkar och 2 flickor. Hennes sorgeprocess och återkomst till livet och vardagen är så nära, hudlöst och ömtåligt beskrivet. Ibland lämnar hon sina barn med för stora friheter, för hon orkar ju inte. Ibland orkar hon dock reflektera över det. Hon känns oåtkomlig och svår att hjälpa. Jag upplever att omgivningen inte ens tänker på vilken djup smärta hon bär på.
Spridda meningar från oss i Bokcirkeln:
Jag skäms lite över att det tog så lång tid innan jag förstod hur illa däran hon var”.
”Det är ju fantastiskt att en man har kunna skriva det här!”
(Fast vi rodnar lite när vi säger det. )

Vi är alla tre rörande överens om att det är en mycket stark skildring av en kvinna i kris. Och att vi gärna läser fler av hans romaner, Marias testamente, t ex.

I en artikel i tidningen Vi läser, berättar Colm Tóibín att Nora Webster är hans mest självbiografiska bok. Det tog honom 12 år att bearbeta sin traumatiska barndom. Hans far, en aktad lärare i den lilla staden, blev svårt sjuk en längre tid, modern skickade bort sina fyra barn och orkade aldrig riktigt komma tillbaka som mamma under Colms resterande barndom. Han kan fortfarande börja stamma i situationer han upplever som jobbiga.  – Inte undra på att han så nära, naket och innerligt kan beskriva familjens fortsatta liv i romanen. Och det gör han ordknappt och exakt, en återspegling av det kärva samhälle som omger änkan.

Andra romaner av Colm Tóibín
Flammande ljung
Mästaren
En lång vinter
Bad Blood
New ways to kill your mother
En lång vinter
Marias testamente