Väggen – en sällsam roman

VäggenVäggen – en sällsam roman

Marlen Haushofers roman Väggen är sällsynt oroande och apokalyptisk, samtidigt som den är en fantastisk berättelse om en ensam kvinna som tvingas leva ensam i en jaktstuga i skogskanten någonstans i Alperna. Det är lika mycket en roman om att överleva fysiskt som att utvecklas psykiskt. Man kan säga en kvinnlig Skogsliv vid Walden (av Henry David Thoreau), men berikad av en suggestiv oro över väggen, är den reell eller finns den bara inom henne? Vad är det för hemskt som kommer att hända?  När det står på en bok att ”du kommer aldrig att bli samma Waldenmänniska efter att ha läst den här boken” blir jag lite betänksam, men i detta fall är det så. Jag kommer alltid att bära den med mig. Fast jag läst ut den kan jag känna att jag darrar invärtes.
Häftigt att råka på en så starkt berörande roman! En modern klassiker, verkligen.