Medan jag var ung, Yvonne Hirdman

IMG_0286Medan jag var ung, Yvonne Hirdman

Intressant att läsa en svensk kvinnas biografi, en kvinna som har arbetat mycket för jämställdhet, doktorerar och  blivit professor inom genusvetenskap. Och bara helt intressant att läsa hur en svensk kvinna, 10 år äldre än jag, upplevde att växa upp i Sverige. 60-talet och Grupp 8 som jag och mina kompisar tittade storögt på, hår under armarna och slängde BHn! Inte förstod eller intresserade jag mig så mycket för vad de egentligen gjorde för jättearbete för att öka jämlikheten i Sverige.
Jag tyckte mycket om hennes roman, Den röda grevinnan. Som handlar om hennes mor. Mycket läsvärd.

Och slutligen är det ju spännande att tänka att den plattform Yvonne och hennes systrar skapade för oss andra har blivit språngbräda för helt andra frågor (mer sex/kön igen) tänker jag när alla ska ”komma ut”. Och att kampen idag förs mer på hemmaplan och med en rättvisemåttstock, än vad jag märker ute (fast å andra sidan jobbar jag ju inte längre, så jag kanske inte ska uttala mig om det!).

Tack för lånet, Elisabet.