Konspirationsteorierna och verkligheten

KonspirationKonspirationsteorierna och verkligheten av Erik Åsard från Historiska Media.

När meddelandet kom från biblioteket att Konspirationsteorierna och verkligheten fanns att avhämta bland beställda böcker, tänkte jag: Har jag beställt den? Varför då?
Jaja, men nu har jag i alla fall klämt den till ca 75%. Erik Åsard har gjort gedigen research för att beskriva bakgrunden till de 6 ”historiska gåtorna” som han väljer att kalla dem. De är perfekta, komprimerade avsnitt om du behöver läsa in dig på säg Charles Lindbergh, Dag Hammarskjöld, Lee H Oswald, Usama bin Laden, Rudolf Hess och Anne Frank. Sen tyckte jag det blev måttligt intressant med alla teorier i det blå, så nu har boken gått tillbaka till Bibblan.

En intressant sak Erik skrev längst bak i boken var detta:

”Sid 303 – Filosofen Karl Popper noterade en gång att tron på konspirationer kan vara ett sätt för människor att skapa reda i en värld som blivit alltmer komplex och hotfull i takt med en avtagande gudstro. Tror man inte längre på en högre makt, kan man åtminstone tro på en lägre. Någon måste för ordningens skull inneha den absoluta makten även om det skulle vara djävulen själv. I vår postmoderna tid har trenden gått hand i hand med de stora ideologiernas uttunning och framväxten av diffusa men ständigt närvarande hot från terroristorganisationer, epidemier och klimatförändringar.” 

Och att rent psykologiskt vill vi gärna tro att en stor händelse har en stor orsak. För inte kan väl en galning ändra historiens gång. Att fundera på.