Ester kanske

Ester kanskeEster kanske av Katja Petrowskaja
Efter att ha läst mycket om hemskheterna under 2:a världskriget, hämtade jag beställd bok på biblioteket – Ester kanske av Katja Petrowskaja – som inte är en roman, utan en väldigt bra skriven berättelse om hennes sökande efter släkten, främst polska judar i Warsawa och Lódz. Åh nej, tänkte jag inte en sådan bok till, och när sedan en zinkkista (Svetlana Aleksijevitj) dök upp så blev jag lätt förtvivlad. Men det här är en helt annan sorts bok. Katja är född i Sovjetunionen och har den ryska sagotraditionen som ett osynligt filter i sina drömmar, associationer, fantasier i sitt eget liv, som hon väver in i berättelserna där hon får fatt och hittar information om anor, hus där de bott, läger de suttit i, internetträffar som resulterar i levande släktingar. Och sina föräldrars berättelser.
Det går inte att hasta igenom Ester kanske. Katja har ett språk som kräver din närvaro. Boken är befriande modern, ja väldigt samtida med Katja, trots att hon rör sig 70-100 år tillbaka i sin historia. Mycket läsvärd. Katja är absolut en författare att hålla ögonen på.