Tobakshandlaren, Robert Seethaler

TobakshandlarenTobakshandlaren, Robert Seethaler
Thorén & Lindskog Förlag

Ibland är det svårt att greppa att det kan finnas lika många bra böcker som människor som levt. Tobakshandlaren är ytterligare en sådan bok du inte får missa. Varm, ömsint och kärleksfullt nära tecknar Robert Seethaler porträttet av Frans, den unga pojken som 1937 skickas till Wien som biträde till en tobakshandlare. Frans blir vän med Sigmund Freud. Samtalen på parkbänkar mellan Freud och Frans är ljuvliga, samtidigt som antisemitismen runt omkring dem sipprar fram. Och den gör det så vardagsnära och så brutalt naket att jag tycker att jag är där.

Frans har en nära och fin korrespondens med sin mor, där hon vid ett tillfälle talar om för honom att en pojke har en mamma, en man har en mor och vid ett annat: ”Jag tror att jag förstår vad det är för >>vissa skäl<<. Men jag vill säga dig ett: skälen från i dag är redan i morgon skäl från i går och senast i övermorgon är de glömda. …”