Berlin – Prag – Dresden

Med goda vänner har vi nu gjort en fantastisk höstresa  TRÅDEN Berlin – Prag – Dresden med min proffsiga, underbara man som skapare av resan och ständig ciceron.
MosanderVad har jag då läst det senaste året, inför denna resa? Ja, först och främst Berlin av Jan Mosander. En gedigen guidebok med berättande kapitel och tydliga hänvisningar om hur man tar sig dit. Att läsas utifrån vad man ska se, inte från pärm till pärm. Jättebra. Och sedan den helt galna Berlin – en Annorlunda reseguide. (Se bif bild av Currywürstens museum!). Mer runt Tyskland? Jo Uwe Timms Upptäckten av currywürsten , Legenden om Paul och Paula av Ulrich Plenzdorf och Hemsökelse av Jenny Erpenbeck. Jag får inte glömma Nästa år i Berlin av Astrid Seeberger. Inte heller en stor favorit Fallers stora kärlek, Thommie Bayer.

CurrywürstståndSå vidare mot Prag. Borde kanske läst något om Tycho Brahe, han ligger ju begravd där. 30-åriga kriget och Wallenstein kom vid rundvandringen. Men För medborgarnas bästa av Petra Hulova gav mig en känsla för dagens tjecker. En riktigt svart satir.

Dresden – resans höjdpunkt för mig. Har inte varit där sedan 1987. Av en slump hittade jag i vintras en författare som heter Marcel Beyer. Den första av hans Dresdenböcker som jag läste var Kaltenburg. En äldre ornitolog reflekterar tillbaka över sitt liv. Han upplevde som 11-åring bombningarna av Dresden. Fantastisk författare. Och sedan Tornet av Uwe Tellkamp (tack Lennart Fahlback för tipset). Om hur det verkligen var att leva i gamla DDR. Fick reda på på Bokmässan att det till och med finns en bok så man kan vandra i Tornets ”fotspår”. Det får bli nästa gång för jag vill gärna återvända till Dresden.

På hemvägen över Spreewald (med de inlagda gurkorna och sorberna, borde jag ha läst Nionde arméns undergång av Niclas Sennerteg och som avslutning någon bok kring Wannsee, konferensen där och fångutväxlingen vid Glienickebron. IMG_9510(Skönt att man har något kvar att läsa).
Tänk så mycket läsglädje av att följa ett TRÅDAR, i detta fall en resa.

Ska utveckla det där med TRÅDAR i ett annat inlägg.

2 reaktion på “Berlin – Prag – Dresden

  1. Så spännande resan låter!! Mycket intressanta saker och läsning – man blir lite avundsjuk!

Kommentarer inaktiverade.